Durerea de umar

Durerea de umar

Durerea de umar este o afectiune des intalnita in randul pacientilor mei. Voi incerca in randurile de mai jos sa explic cum se produce, din ce cauza si cum poate osteopatia sa reduca intensitatea durerilor si chiar sa le elimine.

Umarul este cea mai mobila articulatie a corpului nostru, alcatuita din trei oase; osul bratului, omoplatul si clavicula. Capsula articulara inveleste articulatia formata de acestea. Coafa rotatorilor este un conjunct muscular format din patru muschi care asigura majoritatea miscarilor umarului, dar si stabilitatea acestuia.

Bursa subacromiala este o capsula fina ce contine un lichid sinovial, situata deasupra humerusului, avand rolul de a facilita alunecarea coafei muschilor rotatori.

Durerile de umar pot aparea in urma inflamarii articulatiei umarului, tendoanelor sau a ligamentelor, a contractiilor musculare.

Cauze:

  • mentinerea bratului in aceeasi pozitie perioade mari de timp cum ar fi lucrul in fata calculatorului
  • dormitul pe aceeasi parte in fiecare noapte
  • practici sportive care necesita miscari repetitive ale bratului cum ar fi tenis, inot,culturism( grupul de miscari ce presupun ridicarea greutatilor deasupra capului)
  • cei care mentin o postura gresita multi ani
  • imbatranirea
  • etc

La inceput durerea este de mica intensitate si se produce atunci cand miscarile se realizeaza deasupra capului si al ridicarii bratului intr-o parte, pieptanarea parului, apucarea unui obiect de pe un raft, sau practicarea unui sport cu miscari deasupra capului. Cu timpul durerea incepe sa se resimta si noaptea, atunci cand se doarme pe partea afectata. De asemenea se produce o pierdere de forta, umarul incepe sa se rigidizeze, incepe sa devina tot mai dificil sa ridicam bratul deasupra capului, sau sa ducem mana la spate. Durerile devin tot mai intense si nu se reduc nici cu medicamente, odihna sau exercitii.

Unul din diagnosticele cele mai comune ale durerilor de umar se datoreaza coafei rotatorilor cu bursa subacromiala asociata articulatiei, in cazul persoanelor cu activitati care suprasolicita aceasta articulatie. De asemenea la persoanele sedentare, diagnosticul mai comun este asa numitul “umar congelat” sau capsulitis adeziva, o problema care cauzeaza durere si o mare rigiditate articulara.
Osteopatia, cu o combinatie de tehnici de masoterapie, crioterapie, exercitii de mobilitate e capabila sa trateze aceste tipuri de dureri cu succes. De aceea se recomanda prezentarea la osteopat in astfel de cazuri.

In primele etape ale tratamentului se identifica diferitele dezechilibre musculare, destinderea muschilor contracturati, tonificarea si intarirea muschilor debilitati si dezactivarea punctelor dureroase sau a contracturilor musculare unde este cazul. De asemenea este foarte probabil ca va fi nevoie si de o corijare posturala pentru a accelera procesul de recuperare.

Terapeut Catalin Marian Popescu


Scrie întrebarea ta

Emailul tău nu va fi publicat. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii, iar răspunsul la întrebarea ta îl vei regăsi tot aici, scris ca răspuns la întrebarea adresată de tine. *